német apartman harkány
angol apartman harkány
vissza a harkányi apartman kezdőoldalára

Harkány apartman, harkányi szállások

email írása

Harkányi szállás, üdülési csekk elfogadó panzió

Harkány apartman

Gabriella apartmanok, olcsó szállás Harkány szívében

Vissza a kezdőoldalra
Foglaljon szállást online!
Apartmanház
KISFALUDY TURISZTIKAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Díjaink, üdülési csekk Lépjen velünk kapcsolatba! Díjaink, üdülési csekk Díjaink, üdülési csekk
Pécs város bemutatása
pécs
Pécs, a Dunántúl legnagyobb városa: a Dél-Dunántúli régió, benne Baranya megye központja, egyetemi város, katolikus püspöki székhely. A város a Mecsek hegység déli lejtőire települt, negyven kilométerre a Dunától és a Drávától. Az Adriai- tengertől közel 500 kilométer választja el, mégis, talán a tenger közelsége teszi szubmediterrán jellegűvé a várost és a vidéket. Pécs természeti környezetét a Mecsek határozza meg, a város területe benyúlik a hegység erdőibe.

Mediterrán hangulatú város, egymásra épült itt és ma is látható a római kor, középkor, török hódoltság, gótikus, reneszánsz, barokk kori házak, keresztény templom és mohamedán mecset és dzsámi

A történelem kulturális nyomai:

Pécs római kori elődvárosa, Sopiane, tartományi székhely volt. Ebből az időből, a 4. századból származnak a város ókeresztény sírépítményei, festett sírkamrái, mely a legjelentősebb Itálián kívül fennmaradt ókeresztény nekropolisz. Pécs püspökségét 1009-ben, a pécsi egyetemet ( az első magyarországi egyetemet ) 1367-ben alapították. Az egyetemalapító pápai bulla a tudományok művelésére különösen alkalmas helynek nevezte a várost, egy ismeretlen eredetű középkori költő latin versében " Magyarhon Athénje"-ként emlegette. Pécs neve valószínüleg szláv eredtű és "öt" a jelentése, miként az ötös szám jelenik meg a város latin és német nevében is: Quinque-Ecclesiae-nek vagy Fünfkirchennek nevezték, öt temploma miatt. Egykori gótikus dómjának szobrai és domborművei közül a megmaradtakat a Dómmúzeumban csodálhatjuk meg. Pécsé az ország legnagyobb alapterületű fallal körülvett, középkori szerkezetű belvárosa. A 15 században a humanizmus legnagyobb Itálián kívüli latin nyelvű költője, Janus Pannonius pécsi püspök volt., a 16.század közepétől kezdve viszont Pécs virágzó török várossá vált. Evlia Cselebi, híres török utazó 1664-ben hét dzsámit és tíz mecsetet számlált össze a városban. Közülük két dzsámi és egy mecset ma is áll. A 18. században Pécs német várossá alakult, mely század végének mai legfontosabb kulturális nyoma a nagyszerű Klimo könyvtár, a 19.század elejének pedig a Dóm hatalmas épülettömbje. A század második felének híres pécsi iparoscsaládjai ( Angster, Emmer, Hamerli, Littke, Zsolnay ) közül a Zsolnayak lettek Európa szerte a legismertebbek. A budapesti vasút csak az 1880-as években ért el Pécsig. Ekkortól száz éven át a bányászat kiterjedése határozta meg leginkább a város fejlődését. Pécs 1920 után lett ismét egyetemi város. A húszas évek elején Pécsről indult Breuer Marcel ( és a többi pécsi bauhausler ) nemzetközi karrierje - az 1970-es évekbeli terv, hogy a világhírű építész és formatervező a pécsi Káptalan utcában tervezi meg hagyatékát befogadó épületet, a művész halála miatt nem valósulhatott meg. A káptalan utcában így is fontos múzeumok sora található: Victor Vasarely gyűjteménye, Schaár Erzsébet " Utcá"-ja, az Amerigo Tot gyűjtemény, egy utcával lejjebb pedig a Csontváry Múzeum. A szocializmus hagyta ránk az uránvárosi lakótelepet, mely a skandináv típusú modern városépítészet egyik kivételes hazai megvalósulása. Aki ma Pécsett sétál, egymásra rétegződve, egymás mellé épülve láthatja tizenhét évszázad kultúrájának, történelmének nyomait.

Minden jog fenntartva: Gabriella harkányi apartmanok
eXTReMe Tracker